browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Happy Hari Raja!!!

Posted by on 1 oktober 2008

Oftewel: suikerfeest! Aangezien 70% van de Maleiers moslim is, vieren ze hier drie dagen (!) lang suikerfeest (Hari Raja). Dat betekent: veel mooi aangeklede mensen op straat, iedereen is extra aardig voor elkaar (ook ons, toeristen) en veel eten.

Op bezoek
Vanochtend vertrokken vanuit Kinabantangan rivier terug naar Sepilok. Vlak voordat we de taxi zouden pakken, mochten we even op bezoek bij de familie van de guide van de rivier. En daar konden we zoveel eten als we wilden, heerlijke hapjes zoals gebakken kip, beef rendang (stoofvlees), rijst (uiteraard), noedels en veel zoetigheden. Ontzettend gastvrij dus! En vandaag zijn we de neusapen gaan bekijken van zeer dichtbij en daar kregen we ook al een gratis drankje. Nu zijn de mensen hier al enorm vriendelijk en behulpzaam, maar dit is wel extra bijzonder.

Jungle
Afgelopen dagen zijn voorbij gevlogen: de jungle heeft enorme indruk gemaakt: zoveel bos, zo groot, zoveel geluiden. Echt heel bijzonder! De lodge was buitengewoon mooi: chique tent: met voor iedere gast een eigen huisje, via de boardwalk naar het hoofdgebouw, eten echt het beste wat we tot nu toe hebben gegeten en dan natuurlijk het uitzicht. Het oerwoud is net als de zee geen minuut hetzelfde. Wolken die voorbij zweven, de zon die de bladeren steeds anders kleurt. En de lucht: je voelt dat het echt zuivere lucht is. Super gewoon.

Riviertochtjes
Vanochtend zoals gezegd teruggekomen van een nachtje aan de Kinabantang rivier. Ook het oerwoud in, maar dan per boot. Ook super gaaf. Je ziet vanaf het water toch weer andere dingen en het is een totaal andere sfeer dan in de jungle van Danum Valley. Ook hier weer ontelbare apen gezien, maar de neusaap is toch wel erg bijzonder. De Maleise naam is Orang Belanda oftewel ‘Hollands mens’!!! Schijnbaar hadden de kolonisten hier nogal grote neuzen! Maar deze apen zijn echt mooi en fotogeniek.

Apen, apen, apen
Vandaag naar Labuk Bay gereden. Daar zit een soort opvangcentrum voor neusapen met twee voertijden per dag. Helaas is dit centrum al doorgeschoten naar het commerciele. De apen zitten inderdaad super dichtbij maar ik geloof niet dat de apen die wij hebben gezien nog terugkeren naar het wilde oerwoud. Daarvoor zijn ze al teveel verpest. Toch de principes aan de kant gezet en volop gefotografeerd. De neusapen blijven keurig stil zitten, de makaken wat minder. De hornbill vogels zijn ook prachtig en krijgen banaan gevoerd. Er zitten hier ook nog Silver Leaf Monkeys die ontzettend dichtbij komen. Zij krijgen een soort kouseband voorgeschoteld en eten letterlijk uit je hand. Dat is dus erg jammer want even later gingen de kinderen die er waren de apen zelfs aaien.

Morgen
Dan gaan we naar Semporna met de bus. Het meest zuidelijk en oostelijk gelegen deel van onze reis. Een tocht van zo’n zes uur en daar blijven we twee nachten. We gaan zaterdag met de jetty (boot) naar Mabul resort om te duiken!
Hieronder wat foto’s!!!

In Sepilok

Schatjes!

Het strand van Turtle Island. Het kleine vlekje aan de horizon is een eiland dat tot de Filipijnen behoort!

De jungle in de ochtendnevel!


Ons eigen huisje op palen in het Borneo Rainforest Lodge

Een Orang Utan mama in het wild met haar jong


Een wandeling over een hangbrug tussen de boomtoppen! Geweldig!

Een kingfisher of ijsvogel tijdens de nachtwandeling

Een mooi kikkertje tijdens de nachtwandeling

Een croc aan de oever van de rivier

Een prachtige zonsopkomst (05.45 uur!!!!)

Twee Hornbill vogels

En op bezoek tijdens het suikerfeest!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.