browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Afkicken

Posted by on 29 juni 2009

Pffff….. dat wordt echt afkicken van de prachtige vakantie die we hebben gehad! Een geweldige reis van een maand in ons favoriete continent Afrika. Zuidelijk Afrika is erg mooi en totaal anders dan oost- of noordafrika.

Geciviliseerd
Allereerst is Zuid-Afrika en het zuidelijk deel van Namibië behoorlijk geciviliseerd. De wegen zijn goed (meestal asfalt, soms ook gravel, maar dan van goede kwaliteit) en de voorzieningen zijn prima. Campings en openbare toiletten zijn vergelijkbaar met die in Europa.

Tegenstelling
De blanke mensen in dit deel van de wereld zijn goed bedeeld. Wonen in stenen huizen en hebben voor hier goede banen. De zwarte mensen, dat is een ander verhaal. De tegenstelling kon niet groter zijn. Er zijn genoeg donkere mensen met banen, maar die werken vooral voor de blanken. En het zijn alleen de zwarten die in de enorme sloppenwijken wonen. Als we langs Khayelitsha rijden, de grootste township bij Kaapstad is het echt ongelofelijk om te realiseren dat hier tienduizenden, misschien wel miljoenen mensen in shacks leven. Golfplaten hutten zonder enige vorm van privacy. Cliché maar zo waar: wij hebben het hier echt heel goed! Het maakt ons nederig.

Donker afrika
Het noorden van Namibië en Botswana is het echte donkere Afrika. De wegen zijn beroerd en de mensen wonen in lemen hutten tussen de koeien, geiten of ezels. In dit deel bedelen de mensen ook. Niet gek als je je realiseert dat heel veel van deze mensen een uitzichtloos bestaan hebben en dat de levensverwachting hier 33 jaar is!!! Aids en HIV zijn de boosdoeners. Het verhaal gaat dat de Botswana regering over Aids voorlichting geeft via een flyer waaraan een condoom wordt vastgeniet!!! Duhh!!!

Koud!
Het is in zuidelijk Afrika nu winter. Dat betekent dat het koud is, ook al is het Afrika! Zeker in Kaapstad. We hebben veel regen gehad en maximum temperaturen van 13/14 graden. Ik had dunne fleece handschoenen meegenomen en ze meer aangehad dan mij lief was! In Namibie en Botswana was het vooral ´s nachts koud. Overdag prima temperaturen (korte broeken weer!) Maar de slaapzak deed goed dienst. Ik heb het niet koud gehad. Behalve 1 keer toen we ´s avonds bij het verlichtte watergat in Etosha naar de dieren keken. De avond erna heb ik daarom met mijn dikste kleding in mijn slaapzak naar die dieren gekeken!

Het mooiste van deze reis was voor ons toch de natuur en de dieren in Etosha wildpark, Namibie. Daarna komt de Okavango Delta in Botswana maar ook het afwisselende landschap van Namibie in de oranje duinen van Sossusvlei. Maar ook het quadrijden in Swakopmund en de tocht naar Kaap de Goede hoop waren zeer de moeite waard. We hebben gewoon heel veel gave dingen meegemaakt in korte tijd! Toen we ons huurbusje weer inleverde stond er 7850 km op onze teller!

In de tuin van Andrés ouders in Gordonsbaai staan prachtige Proteas. Deze soort komt alleen hier voor!

Op de tafelberg!

Wijnland Zuid-Afrika heeft vele wijnhuizen. In de omgeving van Stellenbosch en Franschhoek hebben we er 2 bezocht: Lanzerac en Boschendal. Lekker!!!

Thuis bij Eric en Ilse, goede vrienden van Andre!

Wijnkisten van Boschendal. Oogst (en bijbehorende wijnfeesten) is van half januari tot half april.

Sloppenwijk Khayelitsha nabij Kaapstad

Quad heroes!

’s avonds bij het verlichtte watergat komen de dieren drinken!

Ruziende springbokken

Op camping Zelda houden ze 4 cheetas en een luipaard. Die moeten dus gevoerd worden!

Gnoes of Wildebeast. Veel gezien, blijven mooie dieren!


Dit wrak lag voor de kust (Skeleton Coast) van Swakopmund, Namibie

Camping Okoukuejo, Etosha, Namibie. Deze campsites zijn zeer goed voorzien van mooie toiletgebouwen, vuurplaatsen en (niet onbelangrijk) geheel omheind met een hek tegen de roofdieren. De jakhalzen passen wel tussen de mazen van het hek. Elke avond kwamen die even kijken!

Camping Gochas, vlakbij de Kalahari. Hier hebben we ’s nachts een enorme onweersbui overleefd. De was was toen gelukkig al droog 😉

Afdruk van olifantpoot met daarin een afdruk van een impalahoefje. Impala’s hebben een schouderhoogte van ongeveer 80 cm, olifanten 3-4 meter!!!

Onze mega zoomlens van Sigma… toen die het nog wél deed :-((( Yep… hij is in de tweede week kapot gegaan. Geen autofocus en optische stabilisatie meer!!! AAAARRGGGHHHH….We waren er echt goed ziek van!!! Inmiddels is de lens naar Sigma opgestuurd maar toch….. de foto’s die we met manuele instelling hebben gemaakt zijn minder scherp…

Onze schaduwen in Sossusvlei!

En nog wat filmpjes die ik hier met snel internet easy kan uploaden:

Lisette op quad in Swakopmund, Namibie
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ofUaEDSTDJQ&hl=nl&fs=1&rel=0]

Rob rijdt nog hoger het duin op!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=GHDdMHhce20&hl=nl&fs=1&rel=0]

Varen in een houten kano door de Okavango Delta, Botswana
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2sJ8ktdrQlY&hl=nl&fs=1&rel=0]

Vliegen over de Delta, extra laag om ons kamp van dichtbij te kunnen zien!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=8wZfEbDQ4xE&hl=nl&fs=1&rel=0]

De eerste olifant die we zagen in Etosha wildpark, Namibie!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=i8wmqV7dqS4&hl=nl&fs=1&rel=0]

Pinguins op Boulders Beach, Zuid Afrika
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=80M_u1wM2YY&hl=nl&fs=1&rel=0]

3 Responses to Afkicken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.