browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Give me a break…

Posted by on 8 juni 2010

Voor de Social Media liefhebbers is het een oud verhaal. De campagne van Greenpeace tegen het productieproces van Nestlé. Bekend van onder meer KitKat. Ik vind het echter een sterk voorbeeld van hoe social media wel degelijk invloed hebben op bedrijven. En dus beslist niet te onderschatten in het communicatievak. Om Nestlé te laten stoppen met het gebruik van foute palmolie (ontbossing bedreigt leefgebied van oran oetangs) maakte Greenpeace een nogal provocerend Youtube filmpje (niet voor de zwakke maag).

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=VaJjPRwExO8]

Dutchcowgirls plaatste op 18 mei jl deze duidelijke blog die ik voor het gemak letterlijk overneem.  Scheelt weer typewerk voor mij 😉

“Gisteren kondige levensmiddelenfabrikant Nestlé een zogenaamde “geen ontbossings”-beleid aan. Dit betekent dat het bedrijf, in samenwerking met The Forest Trust, duurzamer wil gaan ondernemen en het aantal producten met bosonvriendelijke palmolie wil gaan reduceren tot nul. Wellicht geen opzienbarend nieuws, ware het niet dat Nestlé deze actie onderneemt na toenemende druk van consumenten via diverse sociale platformen, aangejaagd door Greenpeace.

Toen de video uiteindelijk de aandacht ving van Nestlé maakte het bedrijf een cruciale fout: het liet de video van YouTube verwijderen. Dit was het startschot voor een tegenoffensief van Greenpeace-aanhangers en andere betrokkenen, waarbij de video razendsnel werd gepubliceerd over meerdere accounts.

Al snel verplaatste de vete zich naar Facebook, waar boze consumenten hun kritiek vrijlijk publiceerde op de pagina van de levensmiddelenfabrikant. Die deed in reactie zijn domme fout nog eens dunnetjes over en verwijderde alle negatieve comments. Intussen is de video op YouTube meer dan 1,5 miljoen keer bekeken, heeft Nestlé meer dan 200.000 e-mails te verwerken gehad en bleven de reacties op de Facebook-pagina maar binnenstromen.

Na 8 weken strijd heeft Nestlé nu dan toch besloten overstag te gaan en de productieprocessen van het bedrijf te verbeteren. Een zwaarbevochten overwinning voor social media dus!”

En Greenpeace? Die bedankte Nestlé ook nog eens in een pagina grote advertentie in onder meer De Volkskrant. Ze zijn de beroerdste niet 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.