[slideshow]
Vandaag waren we te gast bij Stichting Aap in Almere. Tijdens de donateursdagen mochten we een kijkje komen nemen op het grote Aap-terrein en kregen we uitleg en een rondleiding.
Nog steeds houden mensen (ook uit de ‘ontwikkelde’ landen!) apen of andere exotische diersoorten als huisdier of worden ze misbruikt uit financieël gewin. Circussen, dierenparkjes, toeristenvermaak, noem maar op. De dieren moeten de kunstjes doen omdat ze anders gekweld worden of geen eten krijgen. Slechte verzorging en soms totaal isolement. Het is echt ongelofelijk wat voor een beesten sommige mensen zijn!
Fifi
Het verhaal van chimpansee Fifi is echt vreselijk. Dertig jaar zat ze eenzaam opgesloten in een kooi op een benauwde donkere zolder van een vervallen huis bij een Frans dierenparkje. De deur was dichtgelast, nooit kreeg ze frisse lucht. ‘Verzorgers’ duwden 1 x per week eten en drinken onder de deur door. Toen Stichting AAP haar bevrijdde, bleek ze 85 kilo te wegen (dubbel zo zwaar als een gezond chimpanseevrouwtje) en bewoog ze zich moeizaam. Nu zit Fifi bij Aap, kan zich in een redelijk ruime buitenruimte vrij bewegen, krijgt goed eten en prima gezondheidszorg. Wonder boven wonder is ze één van de meest sociale apen van de groep geworden! Goed dat het tweede deel van haar leven relatief zorgeloos zal verlopen!
Opvang
Stichting Aap is in de jaren ’60 in Amstelveen in een hobby-bob schuurtje begonnen met de opvang van uitheemse diersoorten. Inmiddels uitgegroeid tot één van de meest gespecialiseerde opvanghuizen voor exotische (zoog)dieren. Berbers, bavianen, chimpansees maar ook dingo’s (!), chinchilla’s, prairiehondjes, wasberen en neusberen. Waarom houden mensen deze wilde dieren toch als huisdier?
Rondleiding
Tijdens de rondleiding hoorden we dat chimpansees in gevangenschap zo’n 60 jaar kunnen worden. Ze krijgen 3 x per dag eten, variërend van brokken tot groenten en fruit. Dat wordt verrijkt aangeboden. Oftewel het wordt zó aangeboden dat ze er enigszins moeite voor moeten doen. Dat voorkomt verveling en houdt ze actief. Dat doen ze trouwens ook in dierentuinen. Elke apensoort krijgt een ander dieet aangeboden. Heeft te maken met gebit en spijsverteringsstelsel. Er werken 70 (!) betaalde krachten en vele tientallen vrijwilligers. De stichting zit op een groot terrein waar ook een landbouwwinkel zit, een leer-werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking en een prachtige tuin.
Airmiles
Elk jaar geven wij een bedrag aan dit goede doel. En wat ik wel wist maar me niet goed realiseerde: je kunt ook Airmiles doneren. Wij gebruiken Airmiles soms voor korting bij V&D of Praxis en een heel enkele keer een actie voor de Efteling. Maar dan houd je nog heel veel Airmiles over! Directeur David van Gennip vertelde dat die ook een houdbaarheidsdatum hebben en na verloop van tijd vervallen. Zonde! Volgens hem zijn er momenteel 16 miljard (16.000.000.000!!!) miles niet ingewisseld! Stichting Aap gebruikt deze voor vliegtickets, maar de miles die niet opgemaakt worden, keert de organistatie achter Airmiles in contanten uit aan de Stichting. Dat is 12% van wat ze jaarlijks nodig hebben aan financiële middelen! Ter vergelijking, 8% van de begroting wordt door de Postcodeloterij betaald en de rest uit giften en donaties! Alle beetjes helpen!
Want serieus… wat doe je nu écht met al die Airmiles?
2 Responses to Aap