browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Delta

Posted by on 4 oktober 2010

[slideshow]

Vroeg opstaan op een zondag, niet mijn hobby 😉
Maar met een bijzonder bezoek aan Neeltje Jans, de Deltawerken en Oosterscheldekering in het vooruitzicht toch de moeite waard.

Rondleiding
Veel van de techniek aan de Oosterscheldekering komt van het bedrijf waar Rob werkt. Halverwege jaren 80 nog  Hydraudyne genaamd. Oud-werknemers van Hydraudyne en van Rijkswaterstaat gaven ons een rondleiding. Best bijzonder om de verhalen uit hun monden te horen! Na de film (ademde een lekkere eighties sfeer uit 😉 ) konden we een kijkje nemen in het Topshuis. Op die plek wordt beslist of de schuiven dicht gaan.

NAP
Bij een verwachting van +3 meter NAP worden de schuiven gesloten. Dat kan handmatig maar in geval van nood ook automatisch. Daarvoor zijn er ook 2 energiecentrales gebouwd die geheel op eigen kracht kunnen werken. Tijdens de watersnoodramp in 1953 was de waterstand +4,20 NAP. Sinds de opening op 4 oktober 1986 (vandaag precies 24 jaar geleden) is de Oosterscheldekering 26x gesloten.  Laatse keer in 2007. De officiële telling staat trouwens op 24x. Er zijn twee sluitingen geweest die niet meetellen omdat die niet door hevige storm en springtij kwamen, maar door hevige regenval.

Indrukwekkend
De Deltawerken omvatten meer dan alleen de Oosterscheldekering. Ook andere dammen en keringen horen tot de Deltawerken. De Oosterscheldekering is de grootste en indrukwekkendste. Ook al omdat er speciaal voor deze waterkering enorme vaartuigen zijn gebouwd die de betonnen pijlers op hun plek konden zetten. Zelfs hele fabrieken werden daar ter plaatse gebouwd. Een betonfabriek en een mattenfabriek voor de funderingen waarop de pijlers staan.

Glijbaan
Naast de serieuze toon was er ook ruimte voor wat lol. Een orkaanmachine, aquarium, boottocht en zeehondjes (zielig) en ook een glijbaan met rubberen bootjes! Dat moesten we natuurlijk even uitproberen 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.