browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Liber Libri Piscis

Posted by on 26 oktober 2010

Joehoe!! Daar is ie dan eindelijk: hét boek.

Heel wat (gezellige) zondagmiddagen en enkele avonden heb ik Wendy met plezier geholpen met het samenstellen van haar eerste fotoboek. Het is echt prachtig geworden. Wat als idee begon om een klein fotoboekje te maken met wat foto’s en teksten is nu een heus coffeetable boek geworden. Een dikke 200 pagina’s, full colour, 30×30 cm en mooi ingebonden! Voor de duikers onder ons een must-have! Maar eigenlijk ook wel voor aquariumhouders of visliefhebbers een aanwinst.

100 vissenogen, door Wendy gefotografeerd in vier zeeën: Rode Zee, Middellandse Zee, Indische Oceaan en Caribische Zee. Elke foto is pagina-vullend afgedrukt met op de tegenliggende pagina een tekst. Die teksten hebben we samen geschreven en gaat over het dier zelf, het leefgebied, wat ze eten en andere leuke bijzonderheden. Zowel in het Nederlands als in het Engels. Erg leuk om zo meer te weten te komen over al die prachtige en bijzondere dieren. We voelden ons als mariene biologen in de dop 😉

Wendy heeft al heel wat duiken gemaakt dus de algemeen voorkomende vissennamen waren snel gevonden. Ook zijn er verschillende goede marine biologie boeken, duikboeken,  sites en databases beschikbaar – veelal online! Het vinden van de Engelse namen en officiële Latijnse namen was wel wat lastiger. Vooral omdat veel vissensoorten de gewoonte hebben om tijdens hun ontwikkeling compleet te veranderen van kleur en vaak ook van geslacht.  Je kunt aan een vis niet altijd zien in welk ontwikkelingsstadium hij zit.

We maakten er ook een sport van om de Latijnse namen uit ons hoofd te leren. Dat is niet bij alle 100 gelukt 😉 maar ik kan redelijk probleemloos de Naso Elegans, Platax Orbicularis, Pomacanthus Paru of Rhincodon Typus aanwijzen. Hoe stoer klinkt dat!

Kopen dus, dat boek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.