browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Cuba

Posted by on 28 november 2010

[slideshow]

Het is een bijzonder mooi maar ook vreemd land, Cuba! Mooi vanwege de verschillende landschappen: bergen (max 2000 m), uitgestrekte vlakten, mooie kusten en heuvelachtige gebieden. Vreemd vanwege het communisme. Bijna alles is van de staat. Daardoor zijn alle prijzen gelijk, mag je als toerist niet de goedkopere benzine kopen, zijn er 2 valuta’s, heeft iedereen werk en krijgen ze nagenoeg hetzelfde betaald en zijn de winkels zeer summier gevuld. Alle gebouwen staan op instorten maar elke vierkante meter wordt bewoond.

De mensen zijn ontzettend aardig en vriendelijk. De grote steden en dorpen, allemaal even schoon en veilig. Hoe arm de mensen ook zijn, trots tonen de eigenaren van een Casa Particular (B&B)  hun bezittingen. Nergens aten we lekkerder of kregen we meer dan bij die mensen thuis.

Vreemd was ook de ervaring bij een koffieplantage. Een oud huis van een voormalige plantagebezitter was helemaal opgeknapt en als museum in gebruik. We kregen een rondleiding door het huis, liepen langs de oude slavenverblijven en kwamen via de vlaktes waar de koffie gedroogd werd weer aan bij het begin. En waar heb je dan zin in? Juist, koffie! Maar dat was daar niet te krijgen.

Ook wilde Rob graag een t-shirt van de duikschool kopen. In het hotel was een mooie winkel met verrassend genoeg een groot assortiment t-shirts. Helaas, de winkel was gesloten wegens laagseizoen. Na wat aandringen belde de receptionist toch met de dame die normaliter in de winkel zou moeten staan. Er waren immers klanten! Maar ze had geen zin, dus die kwam gewoon niet. Voor haar maakt het niets uit of ze nu wel of niet naar de winkel komt. Ze krijgt toch wel haar (lage) salaris!

De wegen op Cuba zijn dramatisch slecht. Er loopt 1 snelweg, van Havana tot ergens na Sancti Spiritus. Maar op die snelweg rijden voornamelijk paardenkarren, fietsers,  zeer oude rokende auto’s, er lopen mensen, honden, ezels, schapen enz. Tel daarbij op dat het asfalt één grote gatenkaas is en je kunt je voorstellen dat het niet echt opschiet 😉 De B- en C-wegen zijn dubbel zo erg 😉 O ja, van wegwijzers hebben ze ook niet gehoord. Op cruciale kruispunten staat helemaal niets. Zelfs na vaak en veel vragen toch nog verkeerd rijden! Ach, het was vakantie 😉

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=8tnOBPMP_7M]

Het duiken was leuk. We zijn natuurlijk ontzettend verwend door onze duikreizen naar de Malediven en Egypte, dus eerlijk gezegd viel het wel een beetje tegen. Nauwelijks vis (die wordt eruit gevist) en veel schade door coral bleeching en diverse orkanen afgelopen jaren. Toch hebben we ons vermaakt op de diverse riffen aan de Caribische en Atlantische kant. Het water was lekker warm, helder en als je bovenkomt staat de rum weer klaar ;-). We hebben 14 duikjes gemaakt waaronder 1 spannende: in de schemer hebben we bullsharks (Stier- of Zambezi haaien) van zeer dichtbij gezien. Omdat het al donker was konden we ze niet zien aankomen, maar zag je ze pas als je lamp op dat enorme lijf scheen! Op zo’n meter of 4-5 kwamen ze voorbij gezwommen!! Gelokt door aas (barracuda) en het rammelen van de duikrammelaar. Erg gaaf, jammer dat door de donkerte het niet mogelijk was foto’s te maken of een stukje te filmen! Wel hebben we andere filmpjes gemaakt tijdens het duiken.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=8uKisxOfyg4]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OtrRElXp3Gg]

De laatste dagen brachten we door op een all-inclusive resort in Guardalavaca. Het weer zat niet echt mee, van de 4 dagen hadden we 2 dagen regen en flinke wind. Daarom konden we maar 1 dag duiken helaas. Zo’n all-inclusive resort is ook niet echt iets voor ons. We snappen dat mensen daar naar toe gaan vanwege de hele dag door gratis eten en drinken. Een enkeling doet mee met activiteiten zoals beachvolley, poolvolley, danslessen enz. Maar wij waren snel verveeld en hadden gerekend op meer duikdagen. Gelukkig had ik nog een boek over!

We merkten dat het beleid van Raul Castro wat meer flexibel is. Internet is toegankelijk voor toeristen (maar extreem traag) en de Cubanen mogen meer en meer zelf gaan ondernemen. Wij denken dat als de Castro’s er niet meer zijn, Cuba het zoveelste Amerikaans getinte Caribische eiland wordt. Denk aan Barabados, Jamaica enz. De eerste cruiseships hebben we al voorbij zien varen. Het gerucht gaat dat buitenlandse investeerders de stukken land aan de kust al onderling verdeeld hebben. Dus als je de kans hebt, ga dan nog nu het kan!


0 Responses to Cuba

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.