browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Aandeel Eindhoven

Posted by on 31 mei 2011

Positief verrast las ik een paar weken geleden de uitnodiging via LinkedIn om mee te doen met brainstormen over de ‘Stadsvisie 2040’. Wie zit daar achter en hoe komen ze bij mij uit? De mail noemde mij een ‘hoog betrokken’ (!) Eindhovenaar en nodigde mij uit voor een speciale avond om mee te praten over hoe de stad Eindhoven er in de toekomst uit zou kunnen zien.

Nieuwsgierig als ik ben, heb ik me aangemeld voor deze brainstormsessie, speciaal voor inwoners van de stad. In de online krant las ik later een artikel dat ook over deze stadsbijeenkomsten ging. In totaal zijn er drie van deze bijeenkomsten geweest die de strategisch adviseurs van de gemeente moeten helpen bij het ontwikkelen van een visie op de stad in 2040. En in plaats van achter hun bureau hard na te denken, organiseert de gemeente deze brainstormsessies. Twee sessies met de hotemetoten en de sessie van gisterenavond met de ‘gewone’ Eindhovenaar.

Op de avond waren zo’n 20 Eindhovenaren met diverse achtergronden aanwezig in het Stadslab040. Tijdens het voorstelrondje werd ik voorgesteld als: ‘van de  blog lisettekaptein.nl ‘ Hilarisch 🙂 Ik denk dat ik ben uitgenodigd via-via en wellicht omdat mijn naam via de postzegel040 actie hier en daar komt bovendrijven.

Fantasie
Vooruitkijken naar de wereld over 30 jaar is best lastig! Wie weet welke (technologische, maatschappelijke en  economische) ontwikkelingen we dan hebben doorgemaakt (zie de afgelopen 30 jaar!). Maar met wat fantasie teleporteerden we ons al (via het Evoluon natuurlijk) in no-time naar Shanghai, slikten we een taal-chip door die ons vloeiend Mandarijn liet spreken en dansten we met onze vrienden in hologrammen aan de andere kant van de wereld.

Sociale en groene stad
Maar al doorpratend kwamen we in ons deelgroepje uit op het beeld van een sociale stad waar ruimte is voor creativiteit, ondernemerschap en een ‘groen hart’ in de stad. Door de vergrijzing (ik ben in 2040 68 jaar!) en de enorme groei van de Aziatische economie gaat de ontwikkeling in het Westen steeds langzamer. We zijn dus meer op onszelf aangewezen en moeten het meer van elkaar hebben. Zelfvoorzienend zijn waarbij de technologie, maar vooral de mensen onderling elkaar helpen.  Een stad met dorps karakter eigenlijk.

Collage
Via foto’s vormden we een collage van beelden die Eindhoven 2040 typeerden: netwerk waar jong en oud, blank en gekleurd verbonden zijn, elkaar verstaan en elkaar helpen. Roeien met de riemen die je hebt, zelfvoorzienend zijn, kleurrijk en gebruik makend van de high-tech ontwikkelingen die er dan zijn. Een optimistisch beeld dus, hoewel er zeker ook kritische en negatieve aspecten zijn besproken.

Tolerant
Wethouder Mary Ann Schreurs besloot de bijeenkomst met het benoemen van die verbinding en dat de mensen de stad maken. Ze typeerde de Eindhovenaren als zeer tolerant en open-minded. Dat maakt dat het aantrekkelijk is om in de stad te wonen of verblijven.

Ik heb een leuke avond beleefd en bekende en voor mij nog onbekende enthousiaste Eindhovenaren ontmoet met frisse en inspirerende ideeën. Bedankt Ellen, Michael en Ann voor de gesprekken en discussie in ons deelgroepje!

Aandeel Eindhoven
Het blijft wat de gemeente betreft niet bij deze bijeenkomsten met een select gezelschap. Jij kunt ook online jouw mening geven over de stad en hoe zij er in 2040 uitziet. Lever ook jouw aandeel en laat weten wat voor jou belangrijk is. Dat kan nog tot 1 juli a.s. via www.stadsvisie2040.nl Daar kun je trouwens ook een heus Aandeel Eindhoven downloaden 🙂  Of volg de activiteiten op twitter.

2 Responses to Aandeel Eindhoven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.